CO2, een afvalproduct?

Ademen, uitwisselen van gassen

Een afvalproduct. In de literatuur wordt CO2 vaak zo genoemd. Een afvalproduct dat vrijkomt na verbranding van glucose. Maar wist je dat CO2 een belangrijke rol speelt in meerdere lichaamsprocessen? Wetende wat het gas voor ons gestel betekend doet ons heroverwegen of het benoemen van een afvalproduct terecht is.

Autoregulatie en de rol van CO2

Het is ons bekend dat tijdens onze inspanningen ons lichaam glucose verbrandt om zo de benodigde energie te produceren. Maar wist je dat de gevormde CO2 tijdens deze verbrandingsreactie een gunstige uitwerking heeft op ons lichaam? Wist je dat ons weefsel dankzij dit CO2 hun doorbloeding kunnen reguleren?  Autoregulatie noemen we dat.

Op basis van behoefte kunnen bloedvaten de bloedtoevoer naar de weefsels zelf reguleren. Dankzij CO2!


Stel, je neemt deel aan een hardloopwedstrijd. Tijdens het hardlopen span je je flink in. Beenspieren verbranden veel, de energieproductie neemt toe en de hoeveelheid koolstofdioxide in het bloed stijgt. Deze toename van CO2 zorgt voor vasodilatatie, de bloedvaten ontspannen. Dankzij deze vasodilatatie zal de bloedtoevoer bij de actieve beenspieren toenemen. CO2 gas speelt een rol speelt bij de zuurstofafgifte aan actieve weefsels door deze autoregulatie. De zuurstof die goed gebruikt kan worden voor de energieproductie. Door het CO2 een afvalproduct te noemen doen we het gas dus zeker te kort. Vind je ook niet? 

Zuurstofaffiniteit

CO2 en het Bohr effect

Bohr deed een belangrijke ontdekking. Hij ontdekte dat de CO2 concentratie in het bloed een belangrijke rol speelt bij de zuurstofaffiniteit van hemoglobine in de rode bloedcel? Lees hier meer over zijn ontdekking.

Bohr ontdekte dat wanneer de CO2 concentratie in het bloed toeneemt, het bloed zuurder wordt en de temperatuur stijgt hemoglobine sneller zuurstof loslaat. Dit zijn signalen voor het hemoglobine om het zuurstof los te laten. Laten deze omstandigheden plaatsvinden in actief weefsel daar waar het zuurstof goed gebruikt kan worden voor de energieproductie. Zo heeft CO2 in ons bloed effect op de bindingssterkte tussen het hemoglobine en het O2.

CO2 en ons ademhalingscentrum

Er bevinden zich CO2 receptoren op de twee halsslagaders en aorta. Dit zijn meetstations die de CO2 concentratie in het bloed meten. Via het zenuwstelsel worden deze metingen doorgegeven aan het ademcentrum. Het ademcentrum bevindt zich in de hersenen. Op basis van mede deze CO2 metingen zal ons ademhalingsstelsel aangestuurd worden. Zo zie je maar dat ons ademhalingsstelsel goed samenwerkt met de overige stelsel: het bloedvaten - en zenuwstelsels. Wil je meer lezen over ons ademcentrum en de CO2 receptoren kijk dan hier.