Ademen, het uitwisselen van gassen
Artsen omschrijven ademen als " het uitwisselen van gassen tussen de longen, het bloed en lichaamsweefsels."
Een mooi uitwisselingsproject
Tijdens onze ademhaling wisselen we de gassen zuurstof en koolstofdioxide uit. De zuurstof die we inademen komt door onze longen via de haarvaten rondom de longblaasjes in onze bloedbaan terecht. Via ons unieke bloedvatenstelsel komt de zuurstof bij alle cellen die behoefte hebben aan zuurstof. Terplaatse van deze weefselcellen zal zuurstof zich via de dunne bloedvatwand van het haarvat zich verplaatsen naar de weefselcellen. Daar wordt met behulp van de zuurstof energie geproduceerd. Bij deze reactie wordt het gas koolstofdioxide gevormd. Dit gas wordt afgegeven aan de haarvaten om vervolgens via de haarvaten in de bloedbaan opgenomen te worden. Uiteindelijk zal de koolstofdioxide afgegeven worden aan de longblaasjes om vervolgens via ons ademhalingsstelsel te worden uitgeademd. Mooi uitwisselingsproject!
Mede mogelijk gemaakt door hemoglobine
We weten nu dat de gasuitwisseling plaatsvindt via haarvaten. De vraag is hoe worden deze gassen vervoerd in de bloedbaan? Het antwoord vinden we in onze rode bloedcellen. Deze bevatten hemoglobine een transport eiwit.
Elke rode bloedcel bevat hemoglobine, geschat wordt dat elke rode bloedcel ongeveer 270 miljoen hemoglobine moleculen bevat. Een flinke hoeveelheid dus. Hemoglobine is een eiwit en is in staat zuurstof en koolstofdioxide aan zich te binden.
Diffusie de drijvende kracht !