Neus of mondademhaling
Veel kinderen met keel- neus- of oorproblemen ademen constant door de mond. Er zijn zelfs redenen om aan te nemen dat die KNO-problemen door de mondademhaling worden veroorzaakt. Mondademhaling is meestal een gewoonte geworden na een langdurige periode van neusverstopping of een overblijfsel van mondgewoonten uit de vroege kinderjaren.
Het is gewenst om in rust door de neus te ademen. Ademen door de neus heeft als voordeel dat de ingeademde lucht gezuiverd wordt en de lucht op de juiste vochtigheid en temperatuur wordt gebracht voordat het via de luchtpijp de longen bereikt. Hoe wordt de lucht gezuiverd? De neusholte is bekleed met neusslijmvlies en bewegende trilharen. Stofdeeltjes, virussen en bacterieen worden zo ondervangen in het slijm en door de bewegende trilharen afgevoerd naar de keel. Na het doorslikken komt het slijm in de maag terecht gekomen waar het maagzuur het verteert. Dankzij het slijmvlies en de bewegingen van de trilharen blijft de neus schoon. Wanneer je door de mond ademt mis je bovenstaande zuivering en bevochtiging. Nu wordt het lymfeweefsel van de amandelen meer belast en vormen zij de eerste verdedigingsbarrière tegen de schadelijke deeltjes in de lucht. Wanneer de amandelen de hoeveelheid ziekteverwekkers niet meer aan kan raken ze zelf ontstoken en zwellen ze op. Als gevolg daarvan wordt het lymfeweefsel zo groot dat het een groot volume in de keel inneemt wat een neus ademhaling bemoeilijkt. Verschillende lichamelijke klachten kunnen ontstaan, keelpijn, koorts, moeheid hangerig, de algehele malaise.
Vaak wordt onderschat hoe belangrijk de neusademhaling voor de gezondheid is. Dr. German Ramirez uit Canada heeft een voorlichtingsvideo ontwikkeld waarin de negatieve van mondademen op kaken en gebit worden uitgelegd.
Het effect van de ademhaling op het uiterlijk wordt duidelijk weergegeven in de volgende video's.
The silent epidemic of mouth breathing
Neusademhaling
Denk aan de manier van ademen, een rustige ademhaling door de neus. Want ademen door de mond leidt helaas tot een groter verlies van CO2. CO2 receptoren zullen dit meten en geven daarop een signaal af aan het ademhalingscentrum. Het ademhalingscentrum zal de ademhalingsspieren aanzetten tot een versnelde ademhaling om zo toch meer zuurstof binnen te krijgen. Mensen die altijd door de mond ademen zullen hierdoor chronisch te veel ademen, te veel CO2 verliezen waardoor (het Bohr effect) minder zuurstof wordt afgegeven aan de weefsels. Als reactie gaat de ademfrequentie omhoog. Mensen zijn het gewend om door de mond te ademen (''zo adem ik altijd al, dat hoort bij mij...") en realiseren zich niet dat er in wezen sprake is van hyperventilatie. Neusademhaling gaat het verlies aan CO2 tegen en houdt de ademhaling rustig.
Afwijkende mondgewoonte
Extra belangrijk om van jongsafaan alert te zijn op mondademen. Wanneer er sprake is van mondademen is het belangrijk te laten uitzoeken of er een medische verklaring is hiervoor. Wordt het ademen door de neus bemoeilijkt door bijvoorbeeld een verstopte neus als gevolg van een allergie?
Of dat er sprake is van een gewoonte. Tijdig deze gewoonte behandelen om chronisch mondademen te voorkomen. Want door de mondademhaling is er een grotere kans op slaapapneu. Door het grote verlies aan CO2 leidt het lichaam aan zuurstof te kort er zijn vele variaties en gradaties voor slaapapneu voor meer informatie verwijs ik graag naar deze website.
Dus wil je een optimale zuurstofafgifte dan is het belangrijk de uitstoot aan CO2 te minderen. Zo vergroot je de omstandigheden voor zuurstofafgifte door hemoglobine en vergroot je de zuurstofopname door hardwerkend actief wee
Verder rondneuzen...
De neusholte en de neusbijholten. Hoe staan deze in verbinding met elkaar?
Wat zijn neusschelpen? Welke rol spelen zij bij de neusademhaling?
De ingeademde buitenlucht verwarmd en bevochtigd.
De buis van Eustachius : de verbinding tussen de middenoorholte en de keel- en mondholte.
Verder meer informatie over de neus- en keelamandelen.
Video van Patrick McKeown: de voordelen van de neusademhaling
Het belang van Nitric Oxide gas.
De neusamandel is vooral bij jonge kinderen aanwezig. Vanaf ongeveer het achtste levensjaar neemt de grootte af. Wil je meer weten over de amandelen, lees verder.
Keel en neusamandelen
Keel- en neusamandelen zijn verdikte lymfeklieren achter in de keelholte. De twee keelamandelen ook wel tonsillen genoemd, zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De neusamandelen, het adenoid, liggen hoger achter het gehemelte en zijn niet te zien. Amandelen zijn nuttig en zorgen dat binnendringende ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt. Soms zijn amandelen niet in staat de ziektekiemen in voldoende mate te vernietigen. Dan hopen de ziektekiemen zich op in de amandelen, en raken ze zelf ontstoken. Ze raken opgezwollen en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Keelpijn, slikklachten, moeheid, koorts en belemmering van een goede neus ademhaling.
Breathing through your nose can do What??
"Breathing in through your nose will change your life! Don’t take my word for it, check out this clip with Nobel Prize winner Dr. Lou Ignarro on the power of nitric oxide and nasal breathing."